Aanpassingen afstandmeten (afstappen van Google Maps)

Google heeft sinds half juli 2018 een gigantische prijsverhoging doorgevoerd die impact heeft op de toekomst van de afstandmeten.nl. Hieronder berichten omtrent de ontwikkelingen en impact voor afstandmeten.nl

6 Feb 2019: Automatisch plannen (IV)

Ik heb nu het plannen buiten Nederland en Belgie doorgelust naar een oplossing van HERE (van oude Nokia). Deze heeft een gratis limiet van ca 5000 verzoeken per dag en dan kan ik helemaal van Google af. Laat het met weten als je ergens toch nog problemen ondervindt. Het kan zijn dat rond specifieke gebeiden rond de grensstreek het niet goed werkt maar laat me dan het gebied weten.

Ook heb ik het plannen via de auto weer toegevoegd (via apart OSRM profiel).

30 Jan 2019: Automatisch plannen (III)

Ik heb nu het plannen buiten Nederland en Belgie aangezet met een limiet van 1000 verzoeken per dag (om de kosten niet uit de hand te laten lopen). Mogelijk dat deze limiet snel gehaald wordt maar voor alsnog is het beter dan niets.

28 Jan 2019: Automatisch plannen (II)

Zoals hieronder gemeld, is vandaag het automatisch plannen omgezet naar OSRM. Dit werkt nu voor zowel voetpaden, autowegen en fietspaden maar dus alleen in Nederland en Belgie. Daarbuiten werkt het niet meer. Ik moetet nog wel kijken wat hier de exacte kosten voor zijn en of de server alle verzoeken aankan. Er zullen ook zeker nog meer dingen niet gelijk goed werken. Laat het met weten en dan zal ik kijken of ik er iets mee kan.

26 Jan 2019: Automatisch plannen

De nieuwe kaarten lijken gelukkig goed te werken. Zoals al in de vorige update gemeld is nu het automatisch plannen aan de buurt. Dit is nu gratis maar vanaf 29 januari gaat Google hier 14 duizend (!) EUR per maand voor vragen. Dit komt vooral door het grote aantal (kleine) verzoeken. De enige oplossing lijkt dit zelf te hosten middels het OSRM (Open Source Routing Machine) project. Sinds vandaag is dat beschikbaar (in rechtermenu onder 'Volg voetpaden (OSRM)'. Vanaf di 29 januari zal dit de enige methode zijn. Vooralsnog heeft de nieuwe oplossing nog de volgende beperkingen:

Ik zal kijken of dit later uitbreidbaar is maar wil eerst zien of de huidige oplossing snel/goed genoeg werkt als hij door alle gebruikers gebruikt wordt. Feedback is welkom.

De extra kosten voor deze oplossing worden ook betaald uit de vrijwillige donaties die ik ontvangen heb. Heel erg bedankt daarvoor!

28 Aug 2018: Open source variant online

Ik heb de laatste dagen heel veel positieve mails (en donaties) gehad. Ik wil iedereen daar voor bedanken. Het doet me goed dat na al die jaren afstandmeten.nl nog steeds zoveel liefhebbers heeft.

Mede daardoor heb ik de laatste avonden veel tijd gestoken om van de Google API naar de leaflet API over te stappen. Hoewel veel werk, ging dit relatief eenvoudig en aangezien ik al voor Google moest gaan betalen, ben ik gelijk overgestapt.

Dit heeft de volgende consequenties

Nog te doen:

Overigens hoeven mensen niet bang te zijn dat hun data verloren gaat. Die is in eigen beheer en staat los van hoe het weergegeven wordt op de kaart.

Sommige gebruikers stelden voor er een (gedeeltelijk) betalende site van te maken maar daar ben ik niet zo'n voorstander van. Dat is veel werk en ik ben principeel tegen de kosten die Google nu voor zijn diensten vraagt, zeker gegeven het feit dat ze die kosten pas doorvoeren nu ze een monopolie hebben en veel websiteontwikkelaars in een lastige situatie brengen.

26 Aug 2018: Correctie maandelijkse kosten en geplande switch naar open source variant

In eerste instantie werd er vermeld dat de maandelijkste kosten van $40 naar $1500 stegen. Dit blijkt echter niet $1500 maar $3000 per maand te zijn aangezien de eerste proeffactuur van Google over juli (van $1500) maar over een periode van 14 dagen ging.

Deze kosten gaan eind augustus echt in. Afstandmeten.nl zal dan stoppen met het gebruik van het laden van de Google kaarten. Hopelijk is dan een hele simpele versie van de site weer beschikbaar met uitsluitend gebruik van OpenStreet Map kaarten. Daaarna zal bestaande complexere functionaliteit (indien mogelijk) weer langzaam toegevoegd worden. Op deze pagina worden de aanpassingen bijgehouden. Dit heeft dus consequenties voor het functioneren van de site. Excuses hiervoor.

23 Aug 2018: Eerste bericht toekomst afstandmeten

Beste gebruiker van afstandmeten.nl,

Google heeft vorige maand (Juli 2018) een gigantische prijsverhoging doorgevoerd die impact heeft op de toekomst van de afstandmeten.nl.

Sinds de eerste versie van afstandmeten.nl, 12 jaar geleden, maakt afstandmeten.nl gebruik van de Google Maps API om de kaarten te tonen en routes te maken. In eerste instantie was het gebruik van deze API gratis voor websiteontwikkelaars. De laatste jaren betaalden websites alleen als er op een dag meer dan 25,000 paginas geladen werden. Daarboven betaalde je $0.50 per 1000 gebruikers. Afstandmeten.nl zat slechts af en toe boven dit aantal. Sinds vorige maand heeft Google de kosten drastisch verhoogd: slechts de eerste 28,000 paginas per maand zijn gratis en daarboven betaal je $7 per 1000 gebruikers. De eerste proefrekening van Google voor afstandmeten.nl na deze prijsverhoging was $3000 ipv ca $40 per maand. Dit is dus alleen voor het gebruik van de Google Maps API en exclusief andere hostingkosten etc. De inkomsten via de advertenties zijn bij lange na niet voldoende om dit te dekken.

Dit heeft de volgende mogelijke consequenties:

De laatste optie is de waarschijnlijkste maar zal betekenen dat zeker in de nabije toekomst functionaliteit beperkt is. Bij voorbaat excuses.

Met vriendelijke groeten,
Afstandmeten.nl

P.S. Mocht je interesse hebben om een donatie te doen voor het gebruik van de site dan kan dat overigens via