Toekomst afstandmeten

Google heeft sinds half juli 2018 een gigantische prijsverhoging doorgevoerd die impact heeft op de toekomst van de afstandmeten.nl. Hieronder berichten omtrent de ontwikkelingen en impact voor afstandmeten.nl

28 Aug 2018: Open source variant online

Ik heb de laatste dagen heel veel positieve mails (en donaties) gehad. Ik wil iedereen daar voor bedanken. Het doet me goed dat na al die jaren afstandmeten.nl nog steeds zoveel liefhebbers heeft.

Mede daardoor heb ik de laatste avonden veel tijd gestoken om van de Google API naar de leaflet API over te stappen. Hoewel veel werk, ging dit relatief eenvoudig en aangezien ik al voor Google moest gaan betalen, ben ik gelijk overgestapt.

Dit heeft de volgende consequenties

Nog te doen:

Overigens hoeven mensen niet bang te zijn dat hun data verloren gaat. Die is in eigen beheer en staat los van hoe het weergegeven wordt op de kaart.

Sommige gebruikers stelden voor er een (gedeeltelijk) betalende site van te maken maar daar ben ik niet zo'n voorstander van. Dat is veel werk en ik ben principeel tegen de kosten die Google nu voor zijn diensten vraagt, zeker gegeven het feit dat ze die kosten pas doorvoeren nu ze een monopolie hebben en veel websiteontwikkelaars in een lastige situatie brengen.

26 Aug 2018: Correctie maandelijkse kosten en geplande switch naar open source variant

In eerste instantie werd er vermeld dat de maandelijkste kosten van $40 naar $1500 stegen. Dit blijkt echter niet $1500 maar $3000 per maand te zijn aangezien de eerste proeffactuur van Google over juli (van $1500) maar over een periode van 14 dagen ging.

Deze kosten gaan eind augustus echt in. Afstandmeten.nl zal dan stoppen met het gebruik van het laden van de Google kaarten. Hopelijk is dan een hele simpele versie van de site weer beschikbaar met uitsluitend gebruik van OpenStreet Map kaarten. Daaarna zal bestaande complexere functionaliteit (indien mogelijk) weer langzaam toegevoegd worden. Op deze pagina worden de aanpassingen bijgehouden. Dit heeft dus consequenties voor het functioneren van de site. Excuses hiervoor.

23 Aug 2018: Eerste bericht toekomst afstandmeten

Beste gebruiker van afstandmeten.nl,

Google heeft vorige maand (Juli 2018) een gigantische prijsverhoging doorgevoerd die impact heeft op de toekomst van de afstandmeten.nl.

Sinds de eerste versie van afstandmeten.nl, 12 jaar geleden, maakt afstandmeten.nl gebruik van de Google Maps API om de kaarten te tonen en routes te maken. In eerste instantie was het gebruik van deze API gratis voor websiteontwikkelaars. De laatste jaren betaalden websites alleen als er op een dag meer dan 25,000 paginas geladen werden. Daarboven betaalde je $0.50 per 1000 gebruikers. Afstandmeten.nl zat slechts af en toe boven dit aantal. Sinds vorige maand heeft Google de kosten drastisch verhoogd: slechts de eerste 28,000 paginas per maand zijn gratis en daarboven betaal je $7 per 1000 gebruikers. De eerste proefrekening van Google voor afstandmeten.nl na deze prijsverhoging was $3000 ipv ca $40 per maand. Dit is dus alleen voor het gebruik van de Google Maps API en exclusief andere hostingkosten etc. De inkomsten via de advertenties zijn bij lange na niet voldoende om dit te dekken.

Dit heeft de volgende mogelijke consequenties:

De laatste optie is de waarschijnlijkste maar zal betekenen dat zeker in de nabije toekomst functionaliteit beperkt is. Bij voorbaat excuses.

Met vriendelijke groeten,
Afstandmeten.nl

P.S. Mocht je interesse hebben om een donatie te doen voor het gebruik van de site dan kan dat overigens via